tisdag 19 april 2016

De vanligaste sex myterna, och varför de inte stämmer.

Hur ofta får man inte höra en massa sexklyschor som sedan visar sig vara helt felaktiga? Hela tiden. Här slår vi hål på några av de vanligaste.

"Sjung för henne, halva inne. Börja spela, få in hela."
Nej. Trubadurer, lägereldshjältar och de som spelar gitarr på efterfester får nästan aldrig ligga med någon. Vissa sorters musik har dock visat sig orsaka viss sexuell upphetsning. I en studie vid University College London kom man fram till att kvinnor som sjunger i tre stämmor samt tvåstämmig herrsång var mest attraktiva, men bara så länge ljudspåret spelas för sig självt. När man spelade upp hela videoupptagningen av de musikaliska framträdandena så upplevde testpersonerna istället irritation och förvirring.

"Orgasmen ger samma lyckokänsla som droger."
Nej. Visserligen frigörs samma ämne i hjärnan, dopamin, som vid användning av t.ex. heroin men halten som frigörs är bara en bråkdel av det som heroinet ger. Man ska därför inte försöka ersätta t.ex. heroin med regelbundna orgasmer eftersom kroppen kan ha svårt att göra den omställningen. Framför allt om man är van vid höga doser så kan det vara rent livsfarligt. Vi avråder därför starkt från att försöka avsluta ett mer intensivt bruk av droger.

"Män som fantiserar om analsex är på väg att bli homosexuella."
Nej. Det går inte att dra några slutsatser om sexualitet baserat på en enda fantasi. Analsex är en av de vanligaste fantasierna, även hos kvinnor. Undersökningar visar att det faktiskt är minst lika vanligt som fantasier om sex med dvärgar. Det är helt fritt att välja vilken sexualitet man vill ha.

"Män kan inte få multipla orgasmer."
Nej. Kom igen, det här är ju bara löjligt.

"Var fjärde sjukfrånvaro på jobbet är sexuellt betingad."
Nej. Det kan typiskt vara att man grälat med den man är gift med för att hen visar för lite intresse eller att man har onanerat och fått en sträckning i ryggen. Det kan naturligtvis vara på många andra sätt också, men det är snarare var tredje sjukskrivning det handlar om. Men man ska inte dra förhastade slutsatser, till exempel kan man inte räkna med att det är ett bra tillfälle att göra ett närmande mot varje kollega var tredje gång vederbörande kommer tillbaka från en sjukskrivning i hopp om att hen nu skulle vara tillgänglig och gå i separationstankar. Så fungerar inte statistiken. I praktiken brukar det oftast vara så att ungefär en tredjedel av de anställda har sexuellt betingad frånvaro väldigt ofta medan övriga anställda nästan aldrig har det. Så det är i så fall bättre att göra närmanden mot en och samma kollega varje gång hen kommer tillbaks från sjukskrivning och hålla sig informerad om att hen tillhör den där tredjedelen.

"Gonorré smittar via dörrtrösklar."
Nej. På sextiotalet fann man höga halter av smittoämnen i trösklar på sjukhus eftersom de var så svåra att rengöra, men numera finns det inga trösklar på svenska sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar