måndag 10 september 2012

Dawit Isaak FAQ

Q: Många sitter oskyldigt fängslade av olika skäl runt om i världen. Varför uppmärksammas just Dawit Isaak så mycket av svenska journalister?
A: Det är svårt att säga exakt varför den svenske journalisten Dawit Isaak får så mycket uppmärksamhet av svenska journalister. Men även andra fängslade får uppmärksamhet, exempelvis de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Q: "Han sitter fängslad någonstans i Eritrea samtidigt som hustru och tre barn lever i ovisshet i Göteborg om han över huvud taget lever.", skrev Leif Öbrink i DN här om dagen. Varför ringer inte Öbrink till Dawit Isaaks hustru och berättar att han sitter fängslad någonstans i Eritrea?
A: Det är mycket svårt att få tillförlitlig information om detta, även om många rykten cirkulerar. Kanske är det så enkelt som att han inte har hennes nummer.

Q: Bör Dawit Isaak verkligen släppas ut ur fängelset?
A: De flesta är överrens om att eftersom han inte dömts i en riktig rättegång bör han släppas ut. Andra, som Göran Lambertz, menar att detta är att dra förhastade slutsatser. Åter andra menar att Göran Lambertz hade tyckt annorlunda om han inte fått en vägbom i huvudet.

Q: Stämmer klockorna som håller reda på tiden Dawit Isaak varit fängslad?
A: Tiden för fängslandet är på sekunden fastslagen av en expertpanel och baseras på uppgifter från två oberoende tidtagare som båda var närvarande vid inlåsningen med varsitt tidtagarur. Däremot råder det delade meningar om huruvida man ska dra av tid för permissioner eller inte.

Q: Stämmer det att Dawit Isaaks namn lite slarvig uttalat blir "en höna med rubinröd filthatt vars tarmsystem är så överfullt med sperma att det droppar ut genom hönans mun" på tigrinska?
A: Hur förhåller man sig till en sådan här fråga? Det är förmodligen inte alls någon vanligt ställd fråga och därmed fullständigt malplacerad i en FAQ. Papperskorgen vore en bättre plats, om man tillåts raljera en aning. Självklart stämmer det inte heller. Att förutsätta att frasen skulle vara så koncis på tigrinska tyder på fördomar om hur eritreanernas påskfirande ser ut. Och även om det stämde, vad har det för relevans?

En plausibel tolkning är förstås att frågan inte är allvarligt menad från början. Men vad är då syftet med ett sådant grovt, absurt skämt? Är det jobbigt med allvar? Är det svårt att tänka på att någon blir inspärrad i en container och möjligen också torterad för något han skrivit? Måste alla My Little Pony-hästarna gå tillbaka in i slottet och gömma sig samtidigt som du lägger dig i fosterställning på sängen tills du blir så sugen på saltlakrits att du inte har någon direkt lust att ligga kvar?

Q: Vad menade Johan Croneman med att den tysta diplomatin började likna "tyst idioti"?
A: Croneman hade sett något om Dawit Isaak på TV. Förmodligen tyckte han att det var en snärtig formulering, och menade inte något mer med det. Det blir så ibland.

Q: Vad kan jag göra för Dawit Isaak?
A: Ett alternativ kan vara att göra som Expressen. De ringde mer än trehundra dagar i följd och frågade UD vad de gjort för Dawit Isaak just den dagen "Det vet du att vi inte kan tala om.", svarade receptionisten med lite olika formuleringar.

Q: Jag vill bjuda Dawit på mitt fördelsedagskalas, hur går jag tillväga?
A: Det bästa är nog att skicka inbjudan till Eritreas president Isaias Afewerki och hoppas att han vidarebefodrar den.

2 kommentarer:

  1. Jag har nu skrivit en inbjudan till mitt kalas och skickat till mr. Afewerki som ni föreslog.
    Han har svarat att han gärna kommmer, men jag förstår inte riktigt...
    Blir det Afewerki eller Isaak som kommer på min födelsedag?
    Ska jag hissa någon särskild flagga?
    Ska jag låta bli att bjuda på mat med fläsk i?

    Bra FAQ i övrigt!

    SvaraRadera
  2. Haha, vi kanske var lite oklara här. Du verkar ha bjudit in Afewerki. Bara du inte hissar den Etiopiska flaggan går det nog bra. Bjud på smörgåstårta, det är jättegott! (Talar ni om MR-frågor blir han enligt uppgift lätt uttråkad.)

    SvaraRadera